Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bútorfestés vintage stílusban

Bútorfestés vintage stílusban

Szívesen felújítanád valamelyik bútorodat? Tetszik a patinás, vintage stílus? Adunk néhány tippet, hogyan érheted el ezt a hatást a Borma krétafestékekkel.


 

A vintage stílusú bútorok legfontosabb jellemzője a kopott, ódon hatás. Ezért érdemes kicsit körülnézni a padláson, hátha az idő már megoldotta helyettünk a munka nagyobb részét.
De ha nem szeretnénk egy fél évszázadot várni, akkor ügyes színválasztással és némi csiszolással nagyon hasonló eredményeket érhetünk el a krétafestékekkel.

Két vintage stílusirányt mutatnék most be, mely a povence-i és a shabby chic.

Povence-i stílus

Egyből mindenkinek a dél-franciaországi vidéki élet ugrik be e szó hallatán. Sokan összekötik a csodálatos levendula mezőkkel, az egyszerű és letisztult rusztikus berendezésekkel és a fehér rengeteg árnyalatával.

 

 

Ha provence-i bútort szeretnél otthonodba, akkor ezeket a jellegzetességeket kell neked is szem előtt tartani:

  • Fontos, hogy a felújítandó bútor valódi fából készüljön, hisz az erezete, esetleges hibái teszik még rusztikusabbá.
  • Természetes, natúr színeket válassz. A fehér és árnyalatai a legtökéletesebbek, ha fával kombinálod.
  • De ha mégis valamilyen színt vinnél bele, akkor válasz a fáradtabb, pasztelles árnyalatok közül. A kék és a zöld színeket is előszeretettel használják azon a vidéken, mely például a ablakok spalettáján vagy a bejárati ajtókon köszön vissza.

 

 

És most nézzük, hogy technikailag hogyan érheted el a provence-i hatást!

Alapként vigyél fel a felületre ecsettel egy vagy két réteg krétafestéket. Ha a Borma festékek közül választasz, akkor nem szükséges a felületet előkezelni vagy megcsiszolni. Elegendő, ha a lepergő festékréteget távolítod csak el. Miután megszáradt az első réteg, vigyél fel egy eltérő színű réteget a felület egyes részeire, vagy akár az egész felületre. Teljes száradás után 220-400-as finomságú dörzspapírral csiszold meg változó mélységben, így néhol előtűnik a fa erezete és az első alapréteg is. Az élek és a sarkok közelében a színek még szembetűnőbbek lesznek, ezzel téve dinamikussá a bútor felületét.

Utolsó felületkezelésként használj valamilyen viaszt. Kiváló, autentikus hatást érhetsz el fehér meszesítő viasszal, vagy arany és ezüst színű viaszokkal. Egy alap, színtelen viaszt te is megszínezhetsz fémhatású pigmenttel.

 

Shabby chic stílus

 

Ennek a stílusnak a legfontosabb jellegzetessége, hogy a festett bútorok és tárgyak régi, kopott, elhasználódott benyomást keltenek, de mégis bájosan romantikus az összhatás. A shabby chic enteriőr egyszerre elegáns és rusztikus. Bár ellentétesnek tűnik első hangzásra, mégis rendkívül hangulatos a végeredmény.

 

 

Mitől lesz shabby chic egy helyiség?

  • Használj többféle fehéret, amit egészíts ki pasztell árnyalatokkal. A halvány rózsaszín, a égkék, a mentazöld, a bézs és a halvány szürke romantikus hangulatot teremtenek.
  • Az finom csillogás kiemeli a stílus enyhe eleganciáját, ezért a nemesfém színek, az üveg és a kristály kiegészítők remekül passzolnak hozzá. Egy fiókos bútor esetén például érdemes a fogantyút ennek megfelelően kiválasztani.
  • Kecses, íves bútordarabokat válassz, az passzol leginkább hozzá.
  • A virágok és a csipke jól illenek ehhez a stílushoz, mintában vagy kiegészítőként érdemes tervezni velük.

 

 

Így fess bútort, egyéb tárgyakat shabby chic stílusban:

Alapként vigyél fel egy vagy két réteg krétafestéket. Száradás után bizonyos részeket (általában sarkokat és éleket) dörzsöld be színtelen viaszrúddal. Ezután fesd át a felületet egy újabb, eltérő színű krétafesték réteggel, majd miután ez is megszáradt, egy mosogatószivacs durva felével, vagy fémszivaccsal dörzsöld meg a felületet. Ennek hatására a krétafesték le fog jönni azokon a helyeken, ahol a viasz megakadályozta az alsóbb réteghez tapadását.

Távolíts el minden laza és pergő részt, majd fehér meszesítő viasszal, vagy arany vagy ezüst színű viasszal kezeld le a teljes felületet. Ha nem szeretnél plusz színt felvinni, akkor használj színtelen, méhviasz tartalmú készítményt.

 

 

Tipp: A shabby chic egyik stíluseleme a finom csillogás. Különleges ragyogást érhetsz el, ha bizonyos részekre csillogó viaszt használsz. A gyémántfényű pigmentekkel olyan különleges viaszt készíthetsz, ami teljesen egyedülálló pompát varázsol bútorodra.

 

Az oldal tetejére