Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit üzennek a színek? - Piros

Mit üzennek a színek? - Piros

Miért pont vörös a vörös szőnyeg? Mit jelképez más kultúrákban a piros szín? Olvass tovább és tudj meg erről a különleges, érzelmeket felkorbácsoló színről!


 

Nem mondok nagy újdonságot senkinek azzal, hogy a piros a szenvedélyt és a szerelmet szimbolizálja. Ennek a színnek ösztönző, energetizáló hatása van.

Növeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot. Színterápiában a vérkeringés serkentésére és a vérbőség fokozására szolgáló szín.
 

Mit jelképez a piros szín?


Figyelemfelkeltő, ezért is jó tiltó szín, hisz egyből magára vonzza a tekinteteket. 

A piros szín az öröm és az ünneplés színe is, innen ered az a szokás is, hogy az ünnepelt előtt vörös szőnyeget borítanak le.

A keleti kultúrában igen nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, a jószerencse, a boldogság és a hosszú élet szimbóluma. Kínában a menyasszonyok ruhája is piros és ünnepek alkalmával az ajándéknak szánt pénzt is piros borítékba csomagolják. Egy kínai babona szerint szerencsét hoz, ha piros színt viselsz. különösen abban az évben, mely a kínai horoszkópod éve.

Ezzel szemben érdekes, hogy Afrikában éppen a gyászt  és a halált jelképezi a piros szín.


A szenvedély színe
 

A vörös szín viselése önbizalmat ad és tettre ösztönöz. Csábító fehérneműkhöz kifejezetten passzoló szín. De az érzéki táncokhoz is elengedhetetlen valami piros. Gondoljunk akár csak a tangóra.
 


 

Ha randira mész, jó döntés lehet egy piros ruha vagy kiegészítő viselése.


Otthonunkban a piros
 

A lakberendezésben is előszeretettel használják különböző árnyalatait. De csak csínján bánj a piros színnel! Kisebb felületeken csempészd csak be otthonodba, más színekkel kombináld vagy válaszd egy kevésbé élénk színváltozatát!

Hálószobába nem feltétlenül a legszerencsésebb választás, mert bár fokozza a buja vágyakat, az energetizáló hatásával nem támogatja a pihenést és a mélyalvást.

Azzal is számolnunk kell, hogy a piros szín erősen szűkíti a teret, ezért kis szobáknál nem javasolt a használata.
 


 

A feng shui szerint érdemes a bejárati ajtónkat pirosra festeni, mert ezzel biztosíthatjuk a lakók jólétét.

A kékkel ellentétben, a piros szín fokozza az étvágyat. Ha diétázol, lehetőség szerint ne a piros színt válaszd a konyhádba, mert lehet, hogy gyakrabban nyitogatod majd a hűtőszekrényed ajtaját.


Egy kis pszichológia
 

A placeo hatás tekintetében is komoly jelentősége van a színeknek. Nem mindegy, hogy a tesztelt gyógyszer milyen színű.
 


 

A piros pirula például akkor is leviszi a páciens vérnyomását, ha nincs benne hatóanyag, de a beteg hisz benne. A kék színű tabletták pedig hatékonyabban oldják a szorongás érzését.

(Forrás a placebo hatásról)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: színek

Keresés