Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kérdések és válaszok a foszforeszkáló pigmentekről

Kérdések és válaszok a foszforeszkáló pigmentekről

Nem meglepő, hogy felmerül benned pár kérdés a foszforeszkáló pigmentekkel kapcsolatban. Beszélünk itt mikronokról meg fényerőről és utánvilágításról, de a végén tanácstalanul állsz a sok termék közt, pedig neked csak volt egy szuper világítós ötleted.
Olvass tovább, és ígérem, a cikk végére könnyebben ki tudod majd választani, hogy elképzelésedet melyik termékünkkel tudod megvalósítani!

 

Foszforeszkál vagy fluoreszkál?

 

Kezdjük az alapoknál! A két elnevezés nagyon hasonlít jelentésében és hangzásában is, ezért gyakran fel is cserélik őket, pedig van pár igen lényeges különbség köztük.

Ha egy anyag önmagától, külső fényforrás nélkül világít a sötétben, akkor az foszforeszkáló. Természetesen ezt is fel kell tölteni lámpa- vagy napfénnyel, de ha megszűnik a fényforrás, a foszforeszkáló pigment vagy festék akkor is tovább világít még hosszú órákon keresztül.

A fluoreszkáló anyagoknak ezzel szemben szükségük van a folyamatos megvilágításra, mivel ezek UV-reagensek, azaz UV-fényre reagálnak. Ezért is látható kék fény minden fluoreszkáló mintáról készült fotón, mint ahogy a fenti, jobb oldali képen is. Jellemzően nagyon élénk, neonos színekben kaphatók. Esti szórakozóhelyeken például igazán bámulatos látványelem lehet a megfelelő megvilágítás mellett egy fluoreszkáló falfestmény vagy egy extrém smink.

 

Veszélyes a foszforeszkáló pigment?

 

Logikusan felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon ami így világít az ártalmas-e az egészségedre? Van-e radioaktív kisugárzása?

 

 

Mi is kíváncsiak voltunk rá, ezért is készíttetünk egy hiteles radiometriai vizsgálatot, melynek eredménye az lett, hogy a mi foszforeszkáló termékeinknek a radioaktív kisugárzása alacsonyabb, mint a termőföldé általában, vagyis gyakorlatilag nulla. A foszforeszkáló pigment az egészségre teljesen ártalmatlan.

Kémiai kifejezéssel ez az anyag a stroncium-aluminát (azért valljuk be, így kicsit nehezebb lenne megjegyezni a nevét...), mely a legújabb generációja a foszforeszkáló pigmenteknek. A korábbiakhoz képest sokkal tovább és jóval erősebben világít.

 

Melyik foszforeszkáló pigmentet válasszam?

 

Melyik a legmegfelelőbb pigment számodra? Ez attól függ, hogy milyen célra, hogyan szeretnéd használni. Hogy kicsit megkönnyítsük a választást, az alábbiakban összefoglaltuk őket egy-egy táblázatba. Hasonlítsd össze őket és válaszd ki, hogy melyik passzol leginkább az egyéniségedhez és az ötletedhez!

 

Színezett foszforeszkáló pigmentek

Színe nappal Színe sötétben Világítási idő Fényerő Szemcseméret
korall narancs 6-8 óra 7 30-45 mikron
ibolya kékes-lila 4-6 óra 6 30-45 mikron
azúrkék kék 5-6 óra 6 30-45 mikron
magenta kékes-rózsaszín 5-6 óra 6 30-45 mikron
citrom sárgás-zöld 8-9 óra 9 30-45 mikron
lime sárgás-zöld 7-8 óra 8 30-45 mikron
napsárga sárgás-zöld 7-8 óra 8 30-45 mikron
narancs sárga 7-8 óra 8 30-45 mikron

 

És jöjjön egy kis magyarázat a fenti adatokhoz:

  • kattints a pigment nappali színére és megnézheted a színárnyalatát
  • a világítási idő azt az időintervallumot jelzi, amíg fokozatosan halványulva, valamilyen mértékben világít (a vége felé már csak teljes sötétségben látható a világító hatás)
  • a fényerőt egy 10-es skálán pontoztuk, ahol a színtelen neonzöld foszforeszkáló pigmentünk jelenti a maximumot, és ahhoz viszonyítva adtuk meg a többinek az értékét
  • a szemcseméret a pigment finomságát jelzi, a 30-45 mikron finomliszt jellegű

 

Színtelen foszforeszkáló pigmentek

Színe sötétben Világítási idő Fényerő Szemcseméret
neonzöld 8-10 óra 10 30-45 mikron
neonzöld apró homok 8-10 óra 10 120-150 mikron
neonzöld homok 8-10 óra 10 50-350 mikron
vízkék 6-8 óra 8 30-45 mikron
vízkék homok 6-8 óra 8 50-350 mikron
égkék 2-3 óra 6 30-45 mikron
égkék homok 2-3 óra 6 50-350 mikron
lila 60-80 perc 5 30-45 mikron
fehér 40-60 perc 3 30-45 mikron
narancs 40-60 perc 3 30-45 mikron
piros 40-60 perc 3 30-45 mikron

 

A színtelen foszforeszkáló pigmentek nappali színe nem szerepel a táblázatba, jellemzően piszkos fehér színűek, a neonzöld enyhén halványsárgás. Itt már lényeges eltérések vannak a világítási idő és a fényerő tekintetében, érdemes rá odafigyelned!

 

Pigment vagy festék?

 

Ha egy színtelen lakkot, műgyantát vagy ragasztót szeretnél sötétben világítóvá varázsolni, akkor mindenképpen foszforeszkáló pigmentre lesz szükséged. De ha egy porózus felületet dekorálnál ki vele, akkor inkább válaszd a foszforeszkáló akril festékünket. Így megkíméled magad a felesleges festékkeveréstől és a kísérletezgetéstől. Ha bizonytalan vagy, keress fel minket!

 

 

 

Az oldal tetejére