Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit üzennek a színek? - Zöld

Mit üzennek a színek? - Zöld

Miért érezzük olyan jól magunkat az erdőben? Mit jelképez a zöld szín a különböző kultúrákban? Otthonodban mely helyiségbe válaszd ezt a színt? Olvasd tovább és tudj meg többet a zöld színről!


 

A természet színe, békét, egészséget és nyugalmat szimbolizál. Harmonikus érzéseket kelt és jelképezi a megújulást, a növekedést és a regenerálódást.
 

A zöld szín hatása az emberre
 

A zöld színről az emberek többsége tudja, hogy nyugtató hatású, elterjedt tény az is, hogy ezért festik zöldre a kórházak falait.

A hagyományos orvoslásban úgy tartják, hogy a zöld szín csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot. Helyreállítja a szervezett megbomlott harmóniáját és egyensúlyát. Sőt, megakadályozza a bőr korai elöregedését, ráncosodását is.



 

Egy erdei séta a fák és bokrok zöld harmóniájában az egyik legpihentetőbb program a fárasztó és stresszes hétköznapok után.

Persze nem csak pozitív tulajdonságokat társítanak hozzá. Ki ne ismerné az irigységtől bezöldült boszorkányt az Ózból?


Zöld a nagyvilágban
 

A nyugati világban a fiatalságot és a tapasztalatlanságot is jelképezi a zöld szín, a "zöldfülű" kifejezés is innen ered.

Érdekes, hogy Kínában a zöld színt a növekedés és az élet szimbólumának tartják, de ha egy kínai férfira zöld kalapot tettek, azt jelentette, hogy a felesége megcsalta. Így jelképezték, hogy a válással lehetőség nyílik az újrakezdésre.



 

Az ókori Egyiptomban is a termékenységet, az életet és az újjászületést szimbolizálta, például Osiris istent is gyakran zöld színnel ábrázolták, aki  mitológia szerint visszatért a túlvilágról.


Zöld a hétköznapokban
 

Ha zöld ruhát viselsz, akkor békés és baráti érzéseket közvetítesz a  környezeted felé. Kiegyensúlyozottabbnak és természetesebbnek tűnhetsz.



 

Otthonodba is érdemes zöld színt választani. Természetes és békés hatást kelt, megnyugtat. A kék mellett a zöld is remek hálószobai szín, mert szintén segíti a pihenést és a mélyalvást. Érdemes a falat zöldre festeni, vagy egy szép árnyalatát választani az ágynemű színeként.

Hálószobádat még hangulatosabbá teheted, ha neonzöld és vízkék foszforeszkáló színekkel csillagos eget varázsolsz a mennyezetre. Nyugtató derengésük kellemes levezetése lehet a pörgős mindennapoknak.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: színek

Keresés